top of page
Yazarın fotoğrafıWix SEO Partner

SEO nedir?

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), organik arama sonuçları aracılığıyla bir web sitesine gelen trafiği artırma işlemidir. Anahtar kelime araştırması, içerik üretimi, bağlantı kurma ve teknik denetimler bu sürecin bazı parçalarıdır. SEO'nun faydaları şunları içerir: web sitenize her ay ücretsiz ve organik trafik. Peki, içeriğinizi SEO için nasıl yazıp optimize edebilir ve arama motorlarında sıralama için hangi faktörlerin gerçekten önemli olduğunu nasıl bilebilirsiniz? Arama motorlarının nasıl çalıştığını öğrenerek başlayalım.


Arama Motorları Nasıl Çalışır?


Arama motorları günümüz kütüphanelerinin dijital eşdeğeridir. Kitapların kopyaları yerine çevrimiçi sitelerin kopyalarını tutuyorlar. Bir arama motoruna bir arama sorgusu girdiğinizde, size en alakalı sonuçları sunmak için dizinindeki tüm sayfaları arar. Bunu, arama algoritması olarak bilinen bir bilgisayar programı kullanarak gerçekleştirir.


Kimse bu algoritmaların tam olarak nasıl çalıştığını anlamıyor, ancak Google sayesinde bazı ipuçlarımız var. Bir sayfadan özet olarak Arama motorları nasıl çalışır?, arama motoru algoritmaları, sorgunuzdaki kelimeleri, sayfaların alaka düzeyini ve kullanılabilirliğini, kaynakların uzmanlığını ve konumunuzu ve ayarlarınızı içerir.


SEO Nasıl Çalışır?


Basitçe söylemek gerekirse SEO, arama motorlarına materyalinizin eldeki konu için en iyi sonuç olduğunu göstererek çalışır. Bunun nedeni, tüm arama motorlarının aynı amaca sahip olmasıdır: müşterilerine en iyi, en alakalı sonuçları sağlamak. Kullandığınız kesin yöntem, optimize ettiğiniz arama motoruna bağlıdır.


Web sitenize gelen organik trafiği artırmak istiyorsanız, öncelikle Google'ın algoritmasını anlamalı ve ona bağlı kalmalısınız. Daha fazla video görüntüleme istiyorsanız, hepsi YouTube'un algoritmasına bağlıdır. Her arama motorunun benzersiz bir sıralama mekanizması olduğundan, hepsini bu makalede ele almak zor olacaktır. Bu nedenle, devam ederken, dünyanın en popüler arama motoru olan Google'da nasıl sıralanacağımıza odaklanacağız.


Web Sitenizi Google için Nasıl Optimize Edebilirsiniz


Google'ın kullandığı 200'den fazla sıralama değişkeni vardır. Sıralama parametrelerinin tam listesini kimse bilmiyor ama biz birkaç tanesini biliyoruz. Ama nasıl? Çünkü Google bizi bilgilendirdi ve biz dahil birçok kişi çeşitli parametreler ile Google sıralamaları arasındaki ilişkileri araştırdık.


Kısa süre içinde bazılarından geçeceğiz. Ama önce kritik bir nokta: Google, web sitelerini değil, web sayfalarını sıralar. Çeşitli sayfalarla, farklı anahtar kelimeler ve konular için sıralama yapabilirsiniz.


Şimdi, sıralamaları ve arama motoru gösterimini etkileyen faktörlerden bazılarına bakalım.


Taranabilirlik


Google, içeriğinizi sıralamayı düşünmeden önce, onun varlığından (veya diğer adıyla dizine eklenmesinden) haberdar olmalıdır. Tarama, Google tarafından web'de yeni bilgiler keşfetmek için kullanılan birincil yöntemdir. Basitçe ifade etmek gerekirse tarama, Google'ın zaten bildiği sayfalardan daha önce görmediği sayfalara giden bağlantıları takip ettiği süreçtir.


Bunu yapmak için örümcek olarak bilinen bir bilgisayar yazılımı kullanıyorlar. Ana sayfanızın zaten Google tarafından dizine eklenmiş bir web sitesinden bir geri bağlantı içerdiğini varsayalım. Bu siteyi tekrar taradıklarında, web sitenizin ana sayfasını bulmak için o bağlantıyı takip edecekler ve büyük olasılıkla onu dizinlerine ekleyeceklerdir. Ardından, sitenizdeki ek sayfaları bulmak için ana sayfanızın bağlantılarını tararlar.


Bununla birlikte, bazı parametreler Google'ın bir web sitesi sayfasını taramasını engelleyebilir:

  • Zayıf dahili bağlantı: Google, sitenizin tüm sayfalarını taramak için dahili bağlantılardan yararlanır. Dahili bağlantıları olmayan sayfaların dizine eklenme olasılığı daha düşüktür.

  • Nofollow etiketli dahili bağlantılar: Google, nofollow etiketli dahili bağlantıları taramaz.

  • Noindex sayfaları: Noindex meta etiketi veya HTTP başlığı kullanarak siteleri Google dizininden çıkarabilirsiniz. Sitenizdeki diğer sayfaların yalnızca dizine eklenmemiş sitelerle dahili bağlantıları varsa, Google bunları bulamayabilir.

  • Robots.txt engellemeleri: Bir robots.txt dosyası, Google'a web sitenizde nereye gidebileceğini ve gidemeyeceğini bildirir. Burada yasak olan sayfaları taramaz.

Mobil uyumluluk


Mobil cihazlar, Google aramalarının %63'ünü oluşturuyor ve bu rakam her geçen yıl artıyor.


Bu rakam göz önüne alındığında, Google'ın 2016'da mobil arama sonuçlarında mobil uyumlu web siteleri için bir sıralama artışı açıklaması şaşırtıcı değil. 2018'de Google ayrıca mobil öncelikli dizine eklemeyi hayata geçirdi; şimdi dizine eklendi ve sıralandı.


Başka bir deyişle, bir sitenin masaüstü sürümü mobil cihaza yüklendiğinde, çoğu tüketici muhtemelen geri dön düğmesine basacaktır. Bu önemlidir çünkü Google, kullanıcılarını mutlu etmek ister. Mobil uyumlu olmayan sayfalar mutsuzluğa neden olur. Derecelendirip tıklamayı kazansanız bile, insanların çoğu içeriğinizi okumaya devam etmeyecektir.


Google'ın mobil uyumluluk test aracını kullanabilirsiniz. web sayfalarınızın mobil uyumlu olup olmadığını görmek için.


Sayfa hızı


Sayfa hızı, sayfanızın ne kadar hızlı yüklendiğini ifade eder. Bir masaüstü ve mobil sıralama faktörüdür. Neden? Google, kullanıcılarını bir kez daha mutlu etmek istiyor. Kullanıcıları, yüklenmesi çok uzun süren arama sonuçlarına tıklarsa memnun olmayacaklardır. Web sitenizin hızını test etmek için Google'ın Pagespeed Insights aracını kullanın. web sayfaları.


Arama Amacı


Sıralamak istediğiniz bir anahtar kelimeyi veya anahtar kelimeleri bulmak basittir. Ahrefs Anahtar Kelime Gezgini gibi bir anahtar kelime araştırma aracına bir konu girin ve yüksek arama trafiğine sahip ilgili anahtar kelime fikirlerini arayın.


Ancak birçok kişi, web sitelerinin seçtikleri terimin arama amacına uygun olup olmadığını gözden kaçırır. Google, sorgunun amacını yorumlar ve kullanıcının istediği sonuçları görüntüler. Bu, eylem halindeki bir arama amacı örneğidir.


Bunun için nasıl optimize edersiniz?

  • İçeriğin çoğunluğu blog makaleleri mi, ürün sayfaları mı, kategori sayfaları mı, açılış siteleri mi, yoksa başka bir şey mi?

  • Google öncelikle nasıl yapılır kılavuzlarını, liste tarzı makaleleri, eğitimleri, karşılaştırmaları, görüş yazılarını veya tamamen başka bir şeyi mi sıralıyor? (Not. Bu, çoğunlukla bilgilendirici temalar için geçerlidir.)

  • En üst sıralarda yer alan sayfalar arasında ortak bir tema veya benzersiz satış özelliği var mı? Durum buysa, artık arama yapanların ne aradığına dair bazı fikirlere sahipsiniz.

Ayrıca, niyeti anlamak için SERP öğelerinin varlığını (veya yokluğunu) kontrol edebilirsiniz.


Örneğin, sonuçlarda vurgulanmış bir snippet görünüyorsa bu, arama yapan kişinin bilgi aradığı anlamına gelebilir.


Geri bağlantılar


PageRank, Google'ın sıralama sisteminin temelidir. Geri bağlantılar bu durumda oy olarak görülür. Daha fazla oy alan sayfalar genel olarak daha iyi sıralanma eğilimindedir.


Bunu nereden biliyoruz? Geçen yıl bir milyardan fazla web sayfasını inceledik ve yönlendiren alan adları (farklı web sitelerinden gelen bağlantılar) ile organik arama trafiği arasında çarpıcı bir ilişki keşfettik.


Nihai


Arama motorlarının nasıl çalıştığını ve materyalleri sıralarken aradıkları özellikleri anlamak, sıralamaya giren içerik geliştirmeye çalışırken çok önemlidir.


Ancak, arama motoru algoritmaları sürekli değişiyor ve bugün önemli olanın gelecek yıl önemli olacağına dair bir garanti yok.


Bu sizi endişelendirmesin. Genel olarak, hayati şeyler zaman içinde tutarlı kalır.


Geri bağlantılar, "yetki" ve eşleşen arama amacı, uzun yıllardır dikkate alınması gereken önemli konular olmuştur ve bunun çok yakında değişeceğine dair bir gösterge yoktur.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

What is SEO?

SEO (Search Engine Optimization) is the process of increasing traffic to a website through organic search results. Keyword research,...

Comments


bottom of page